info@streekjuweel.nl | Bel ons: 06 - 22 72 81 14

Mijn filosofie van Streekjuweel

31/03/2014

Als Foodlover heb ik een enorme passie voor artisinale foodproducten. Deze passie ging zelfs zo ver dat ik dit jaar op dit onderwerp ben afgestudeerd.

Voor mij is voeding emotie, maar ook een kwestie van vertrouwen. Ook consumenten worden zich steeds meer bewust van wat ze eten en willen ook steeds meer weten over wat ze eten. Daarbij spelen herkomst en maatschappelijk verantwoord produceren een belangrijke rol.

 

 

Van homogeen naar heterogeen

Levensmiddelen waren tot voor kort in de beleving van de handel en consument gezien als homogene producten. Het maakte niet uit waar de producten vandaan kwamen en hoe deze tot stand waren gekomen. Kwaliteit was ondergeschikt aan kwantiteit, prijs en marge. Gedreven door de drang naar steeds meer marge vanuit de inkooporganisaties heeft er de afgelopen decennia een kwalitatieve downgrading plaatsgevonden met als gevolg inferieure producten die ver weg staan van de oorspronkelijke kwaliteit en of receptuur.

Mede door de schaalvergroting in de landbouw en veehouderij en mede doordat steeds minder partijen de foodmarkt beheersen zien wij ook een enorme verschraling van het assortiment. Alles draait om volume en inkoopkracht.

Door de toenemende bewustwording van de consument, al dan niet ingegeven door de regelmatig opstekende voedselschandalen, publiciteitscampagnes van o.a.“Wakker Dier” zien wij dat de aanbieders langzaam inzien dat ze het roer om moeten gooien. Kwaliteit boven kwantiteit, meer variatie en productdifferentiatie en voedsel produceren met respect voor mens, dier en milieu, volgens het principe “Fair Farming”

Ingegeven door bovengenoemde ontwikkelingen zien wij dat de supermarktketens en horecagroothandels rechtstreeks producten afnemen bij producenten. Gretig en trots zie je de supermarkten dan ook communiceren dat ze de boerenkool afnemen bij boer piet kopen, de aardbeien van teler Bram, de komkommers van teler Arie, de boerenkaas bij kees enz. Daarnaast vertellen ze trots dat je bij hun kunt kiezen uit maar liefst drie soorten rundvlees. Kortom allemaal producten met een goed verhaal, een verhaal dat de consument vertrouwen geeft en de producten een emotionele meerwaarde.

Daarnaast zien wij steeds meer vraag naar kleinschalig en lokaal geproduceerde producten opnemen, niet alleen vanuit de “Cradle to Cradle” gedachte maar ook vanuit de vraag van de consument naar eerlijke en ambachtelijk geproduceerde producten.

Kortom, de markt staat open voor regionaal geproduceerde streekproducten. Probleem is echter dat regionale producenten niet in staat zijn om hun producten te verkopen aan (grote) landelijke afnemers en aanbieders. Deze landelijke afnemers willen graag lokaal geproduceerde producten verkopen, maar willen niet geconfronteerd worden met honderden lokale producenten.

Streekjuweel vormt een brug tussen locale producenten en de landelijke afnemers.

Zo zorgt Streekjuweel er voor dat lokaal geproduceerde producten voor iedereen verkrijgbaar zijn. Alles onder het merk/label van de producent.

Streekjuweel legt de contacten, brengt vraag en aanbod bij elkaar, organiseert en zorgt voor de promotie.

Hoe werkt het?

Stel je maakt jam, worst, sap, koekjes e.d en je produceert in redelijk grote hoeveelheden, dan kun je je product bij Streekjuweel aanmelden. Je geeft aan om welk product het gaat, om welke kwaliteit en hoeveelheid en tegen welke prijs je het product aan wilt bieden. Streekjuweel legt vervolgens contact met diverse landelijke afnemers en biedt het product aan. Komt er een aanvraag dan legt Streekjuweel deze vraag eerst neer bij de producent. Pas na akkoord van de producent over de prijs, gewenste hoeveelheid en tijdsstip van levering wordt de koopovereenkomst gesloten.

Wat mag de producent van Streekjuweel verwachten:

 • Promotie en verkoopondersteuning.
 • Productpresentatie op beurzen en kerstpakketten shows
 • Opname van product in verkoopbrochures en verkoopsites.
 • Verzenden van productsamples.
 • Voeren van verkoopgesprekken.
 • Facturatie en logistiek.

Wat mag de afnemer van Streekjuweel verwachten:

 • Altijd een actueel aanbod van lokaal geproduceerde producten uit alle streken van Nederland.
 • Landelijke en regionale promotie.
 • Echte Streekproducten tegen een goede prijs, rechtstreeks van de boer / producent.

 Voordelen:

 • Door op deze manier te werken schakelen wij de tussenhandel uit.
 • De producent blijft verantwoordelijk voor zijn product tot op het verkooppunt.
 • Alle producten worden aangeboden in de oorspronkelijke verpakking en volgens oorspronkelijke receptuur van de producent.
 • Streekjuweel geeft kleinere producenten de kans om hun producten  op een groot landelijk podium aan te bieden. 


Contactgegevens


Streekjuweel Streekproducten
Groothandel B.V.

Doetinchemseweg 59
7007 CB Doetinchem
E: info@streekjuweel.nl
T: 06 - 22 72 81 14
F: 0314 345123
KvK nummer: 56357052

Inschrijven Nieuwsbrief


schaduw

Volg ons op Streekjuweel Streekproducten twitter Streekjuweel Streekproducten Facebook Streekjuweel Streekproducten Instagram

Brochure Streekjuweel


Hier kunt u onze brochure downloaden: